Noodzaak doormeten prefab betonpalen

Door heiwerkzaamheden onstaan er trekspanningen in het beton. Ook door aanstoten paal en snellen van de paal kunnen er trekspanningen in het beton komen. Door de trekspanningen kan een paal breken.  Dit kan ongemerkt gebeuren en daarom is het verstandig ook deze palen akoestisch te controleren

Noodzaak akoestisch doormeten van in de grond gevormde palen

Omdat het een in de grond gevormde paal betreft is het onzeker hoe goed de paal is gemaakt. We kunnen namelijk niet in de grond kijken hoe de paal er feitelijk uitziet. Toch is het belangrijk dat we weten hoe goed de uitvoering is geslaagd. Er kunnen namelijk in de bodem plaatselijk waterige lagen aanwezig zijn, waardoor het beton mogelijk uitspoelt. Een te snelle uitvoering kan ook voor problemen zorgen, doordat mogelijk onvoldoende betonmateriaal in de ontstane ruimte is gekomen.

Akoestisch doormeten van palen wordt uitgevoerd om eventuele gebreken in palen op te sporen. Wanneer slechts een deel bijvoorbeeld 25% van de palen wordt doorgemeten is de kans op het vinden van een gebrek klein. Wij adviseren daarom om alle funderingspalen binnen uw bouwproject door te meten. De CUR adviseert om de palen door te meten na het  aanbrengen, na het ontgraven en na het  snellen van de paalkop.


Rapportage

Na de meting zal de meettechnicus met de testsignalen een rapportage opmaken en naar u toesturen. Hiermee kan gekeken worden of eventuele defecte palen vervangen moeten worden.

De werkzaamheden worden uitgevoerd conform CUR-aanbeveling 109.

Wilt u meer weten over het akoestisch doormeten van funderingspalen neem contact met ons op of vraag hier vrijblijvend een offerte aan.